Skillnaden mellan poledance och striptease – Allt du behöver veta

Frågan om Poledance/fitness kontra strippning har återigen väckt debatt. På grund av den ökande populariteten av poledance för fitness, nöje eller sport är oinvigda människor (mugglare) snabba att jämföra det med striptease. Och pole fitness-entusiaster hatar denna jämförelse, men samtidigt hatar strippor att bli stigmatiserade ännu mer tack vare att deras jobb blivit en fitness-trend.

Låt oss diskutera detta lugnt, förnuftigt och med hänsyn till båda sidor av myntet.

Har du någonsin upplevt denna serie av händelser?

En av dina vänner har börjat gå på lektioner i poledance, bara för att mötas av den eviga stigmatiseringen ”…Du menar, som att strippa?”.

”DET ÄR FÖR FITNESS!!!!”, säger din vän som svar, och är förutbestämd att hoppa till försvar för sin nya hobby.

Det är en situation som är så vanlig att befinna sig i. Man ser både nya och erfarna poledansare som desperat försöker få folk att förstå att deras lektioner är inriktade på en kul sorts träning och inte på att strippa, dansa på knä eller att tillfredsställa män.

Detta försvar har till och med utvecklats till en hashtag, #NotAStripper, som finns överallt på Instagram tillsammans med bilder av personer med olika färdigheter som poserar på en stolpe i sport-bh, shorts och benvärmare. #NotAStripper

Som svar på detta har många strippor återkrävt sin ställning med en rivaliserande hashtag: #YesAStripper, som också finns på Instagram och som åtföljs av bilder på personer med varierande färdigheter som poserar på en stolpe i underkläder och högklackade skor.

Förstår du vart jag vill komma med detta? Poledance för fitness och att vara strippa är egentligen inte så olika.

Pole Fitness vs. Strippa – vad är det för skillnad?

Det har uppstått en växande fientlighet mellan strippor och poledance entusiaster, vilket inte hjälper någon av sidorna.

#YesAStripper. #NotAStripper.

Det är inte meningen att ni ska kriga mot varandra! Ni ska stödja varandra! Det är trots allt främst kvinnor som är ansvariga för att iscensätta denna ohjälpsamma debatt.

Innan vi fortsätter vill jag säga en ansvarsfriskrivning. Jag är #NotAStripper (även om jag inte håller med om känslorna bakom hashtaggen). Jag är en Pole Fitness-instruktör, som började min Pole Fitness-resa som en absolut nybörjare.

Jag har arbetat nära många strippor (#YesAStripper) i mitt liv som pole fitness instruktör. Därför känner jag så starkt för likheterna mellan våra yrken och tidsfördriv.

Att få slut på stigmatiseringen av poledance

Kom igen, det är 2023. Behöver vi verkligen fortfarande ha ett stigma kring poledance, oavsett om avsikten är att arbeta som strippa eller för att man har det som träningsform? Nej, det behöver vi inte.

Det är därför det är så viktigt att #NotAStrippers och #YesAStrippers stöder varandra. Genom att fortsätta kämpa och argumentera stärker man bara stigmatiseringen och gör det lättare för människor på utsidan att angripa den ena eller andra sidan vilket i slutändan inte leder till något positivt för någon.

Att erkänna skillnaderna

Okej, det finns alltså vissa skillnader mellan att jobba med som strippa och att dansa för att träna. Till att börja med får strippor betalt för att dansa poledance, medan poledansare betalar för att delta i fitnessklasser eller gör det hemma med en egen stång. Så det finns ett +1 för strippor!

Allvarligt talat skiljer sig ”strippbranschen” åt beroende på vilket land du bor i. I USA tjänar dansare pengar på strippklubbar helt enkelt genom att dansa på stången – folk ger dem pengar under eller efter deras uppträdande. I Storbritannien och Europa tillbringar stripporna mycket lite tid med att dansa på stången och mycket mer tid med att prata med män på klubben, uppmuntra dem att köpa en privat dans och faktiskt strippa.

Stripklubb eller träning?

På vissa strippklubbar ägnar vissa dansare mycket lite tid åt att dansa på stången, om ens någon alls. I stället är deras uppgift att välkomna kunderna, sitta och prata med dem, skratta åt deras skämt, få dem att känna sig välkomna och slutligen strippa för dem.

På andra strippklubbar dansar dansarna på stolparna men utför sällan några riktiga snurrar eller akrobatiska trick. Men de flesta strippor kommer förmodligen att upptäcka att deras jobb innebär en kombination av båda.

Strippor ”strippar” egentligen inte när de dansar på stången – det görs i privata rum med betalande kunder. Poledance-momentet på strippklubbar är som ett försäljningsargument, en övertalningsmetod eller en metod för att locka män att betala för privata danser.

Det betyder inte att strippor är sämre poledansare än de som gör det för att träna, inte på något sätt. Jag försöker bara förklara den verkliga situationen för läsare som kanske inte är bekanta med hur strippklubbar fungerar!

Ofta har stripporna själva ett så hektiskt schema att de inte har mycket tid att öva och förbättra sin teknik eller sina rutiner, till skillnad från kvinnor som tränar poledance, där varje gång man gör det blir ett pass för att bli bättre. 

Strippor har inte alltid en egen stång att träna med, vilket innebär att de måste ”improvisera” under sina uppträdanden på scenen.

Strippor är definitivt under mycket större press, eftersom de inte får ett andra försök under en hektisk kväll på en strippklubb, och om de gör bort sig kan de inte försöka igen.

Att erkänna likheterna

Sedan finns det återigen fler likheter än skillnader när det gäller pole fitness kontra strippning. Både poledance för fitness och för strippning kräver mycket bar hud, faktiskt är kläderna som bärs på en poledance kurs och på en strippklubb i stort sett desamma (minus några glitter).

Det är till och med vanligt att eleverna bär 7-tums strippklackar på en pole fitness-klass, med ett par små shorts och en kort topp – nästan identiskt med vad strippan skulle ha på sig på scen.

Strippor utför också många av samma trick som du gör i en vanlig pole fitness-klass, många strippor har dessutom lagt ner mycket tid på att faktiskt lära sig poledance och bli duktiga på det. Men såklart finns det lika många som lärt sig på jobbet, genom att titta på andra dansare och genom att träna lite extra på fritiden.

De trick som strippor utför på jobbet är bland annat:

Front-hook spin

Drop splits

Fjäril

Handspring

Cross-Knee Release

Golvarbete

Låter det bekant? Exakt samma saker som du lär dig i en pole fitness-klass, eller hur?

Vilket kom först stripptease eller poledance

I det stora hela är det säkert ett ämne som man kan diskutera! Pole dancing har sitt ursprung i Fjärran Östern, som en sport som utövades av män.

Deras teknik har många likheter med modern ”pole dancing” eller ”pole fitness”. Strippning har dock också funnits sedan forntida civilisationer. Så vem vet?

Strippklubbar med poledansare har dock funnits längre än mainstream poledance för fitness klasser.

Det stämmer, många av de trick, snurrar och inversioner som du utför har utförts av strippor långt innan en poledance-studio öppnade i din stad!

Slutsats

Syftet med den här artikeln är inte att stigmatisera någon av sidorna, utan att man ska respektera poledance både för de som har det som ett jobb på en klubb och de som gör det för att det är en kul träningsform. Oavsett vilket så kan en poledance stång hemma vara ett grymt alternativ och det hittar på länken här: Poledance stång – Bäst i test.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *